Dekk med hvit side

Dekk med hvitside (hvit skrift):

Link til dekk med hvit side / Skrift: https://vintagewheels.no/butikk/dekk-veteranbil-klassiker

Du har kjøpt et sett dekk med hvitsider. Helt nye er de flotte og hvite, og får bilen din til å virkelig skinne! Etter en stund derimot begynner den flotte hvitsiden å bli gul/brun og uansett hva du vasker med, så blir den ikke hvit igjen. Hva gjør du da?

Moderne dekk i dag inneholder et stoff som heter Anit-ozonant. Dette er et stoff som forhindrer at dekket skal tørke ut og sprekke. Etterhvert vil dette organiske stoffet trekke ut mot ytterkant av dekksiden og når det kommer i kontakt med oksygen, vil det bli brunt.

Dekkprodusentene bruker også et stoff i produksjonsformen for å enklere få dekket til å slippe. Dette stoffet ligger på en stund og kan forårsake at hvitsiden blir brun etter en liten stund. Rimelige dekk vil derfor ha en større utfordring med misfarging kontra dyre dekk pga produksjonsmetoden.

På et dekk med vanlig sort dekkside, spesielt på bruksbilen, tenker vi ikke så mye over det. Men legg også merke til at dekket her blir brunt og "møkkete" etter forholdsvis kort tid. Etter et halvt års tid begynner det å bli vanskelig å få det helt sort igjen, selv med alle mulige remedier du har liggende. Siden en hvitside er hvit, så blir det enda mer vrient. Dog finnes det muligheter, men det krever et jevnlig vedlikehold.

Tips og triks:

Bruk ALDRI sort dekkfornyer på en hvitside. Selv om det ser rent og pent ut umiddelbart etter du har tatt det på, vil  det i løpet av forholdsvis kort tid ødelegge hvitsiden på dekket.

Vask hvitsiden etter hver tur. Wipes spesielt laget for hvitsider inneholder ikke så mange kraftige stoffer som reagerer med gummien i dekket. Regelmessig fjerning av smuss og skitt fra hvitsiden vil holde de hvitere lenger. Unngå la bilshampo/såpe ligge lenge på dekkene når du vasker bilen. Vask det av så raskt som mulig. Vask dekksidene med rent vann og en ren svamp.

Stålull med såpe (Swift) kan være en fin løsning for å få frem hvitsiden når den har blitt skikkelig gul / brun. Vær dog litt forsiktig med å skrubbe for hardt, da dette rasper opp gummien og det vil bli lettere for smuss og skitt å sette seg fast. Har du først gått denne veien, vil du fort merke at du må gjøre det ofte for å holde siden hvit. Et godt alternativ er bakepulver. Bland ut litt i vann (la det bli en tykk masse), bruk en myk fille og masser hvitsiden med dette. Skyll godt av etterpå. Obs: IKKE bruk noen form for blekemiddel på hvitsiden! Dette kan gjøre ytterligere skader!

Et siste alternativ er fint pussepapir. Puss forsiktig på hvitsiden til de begynner å bli hvite igjen. Husk at hvitsider i dag ofte er lagt på den sorte dekksiden og ikke nødvendigvis så tykt lag.

Vi har også produkter som hjelper deg å holde hvitsidene pene lenger og har gitt gode resultater for å få gule hvitsider hvite igjen:

Whitewall Tire Brown Buster

Whitewall Tire Brown Buster er et produkt til hvitsider som hjelper å holde de rene og pene lenger. Kan også fjerne gulning/bruning av hvitsider. Bruksanvisning følger med - denne må følges så godt det lar seg gjøre.

Link til produkt: https://vintagewheels.no/produkt/whitewall-tire-brown-buster/whitewall-tire-brown-buster

Uansett hva du gjør, så vil dekk bli brune / gule over tid. Dette er fordi Antiozonant er et organisk produkt og gummi er et naturprodukt. Ytre påvirkninger som UV / sollys og smuss og skitt vil i kombinasjon med hvordan moderne dekk er bygd opp bli brune/gule. 

Det gis ingen garanti på hvitsider!