Teknisk - Felg

Teknisk informasjon - felger

Vi får ofte spørsmål om hva innpress, backspace, boltsirkel osv er, og her har vi prøvd å forklare på best mulig måte. Normalt finner du informasjon om felgstørrelse, dekkstørrelse og innpress i vognkortet til bilen din. Er du usikker, så kan du sende oss skiltnummeret på bilen din, så kan vi hjelpe deg.

Boltsirkel:

Boltsirkel er antall bolthull i felgen, samt avstanden mellom to av de diagonalt. I dag er de fleste biler enten 4, 5, 6 eller 8 bolt.
Avstanden mellom hullene er enten i millimeter eller i tomme. F.eks 6x5.5" vil si 6 hull og 5,5" tommer (139,7mm) avstand i henhold til tabellen nedenfor.

 4 bolt    Boltsirkel/avstand måles senter til senter på to av hullene rett ovenfor hverandre. 
 5 bolt    Boltsirkel/avstand måles senter fra et hull til baksiden av hull nr 3.
 6 bolt    Boltsirkel/avstand måles senter til senter på to av hullene rett ovenfor hverandre.
 8 bolt    Boltsirkel/avstand måles senter til senter på to av hullene rett ovenfor hverandre.

Innpress / Backspace:

Innpress og backspace er litt av det samme, men regnes forskjellig. Innpress brukes med i Europa mens amerikanerene helst bruker backspace. Vi kan si litt enkelt at innpress forteller litt om hvor dyp felgen er. Innpresset måles ved å finne senteret på felgbanen og så måle dette mot annleggsflaten på felgen (den delen du skrur fast til bilen).

Innpress kalles også Offset eller forkortes ET.

Positivt innpress: Felgen bygger innover.

Negativt innpress: Felgen bygger utover.

Nøytralt innpress: Felgen har innpress / ET på 0 - annleggsflaten ligger midt i felgen.

Har du en bil med originalt +20mm innpress og ønsker å sette på en felg som har -19, så vil felgen stikke totalt 39mm lenger ut enn originalfelgen. Gitt at felgen har lik bredde.

Har bilen din originalt felg med -15mm innpress og du setter på en +6mm innpress felg, så vil den sitte 9 millimeter lenger inn enn den originale felgen. Gitt at felgen har lik bredde.

Backspace er mye enklere å regne ut: Det er avstanden fra annleggsflaten til bakkant av felgen. Amerikanerene bruker å oppgi dette i tomme. Så finner du en felg
med 4" backspace, så betyr det at det er 4 tommer fra bakkant av felg til bakkant av annleggsflaten. 

Har du en felg med 8" bredde som har innpress ET0 og ønsker å bytte til en 10" bred felg med innpress ET0, vil denne felgen bygge 25mm lenger ut på hver side (innside / utside). Her finner du en nettside som gir deg litt mer info vedrørende innpress og hvor mye det bygger ut / inn: https://www.1010tires.com/Tools/Wheel-Offset-Calculator